Fotograferen met pinhole camera
Wat gaan we doen?

Sta je er wel eens bij stil dat 100 jaar geleden foto’s nog altijd een zeldzaamheid waren? En dat zo’n 150 jaar geleden er nog nauwelijks zoiets als fotografie bestond? In de wereld van vandaag worden we overspoeld met fotografische afbeeldingen. Is er nog wel een plekje over dat niet gefotografeerd is..? Vast wel!

Tegenwoordig is vrijwel alle fotografie digitaal. Vroeger was dat anders en werd het licht opgevangen door een lichtgevoelige plaat. Deze methode wordt analoog genoemd, van het woord analogie, dat ‘overeenkomstig’ betekent. In de oorspronkelijke fotografie werd letterlijk geschreven met licht (foto-grafie). En met de pinhole camera kun je zo aan de slag. Schrijven met licht. Heel gewoon met behulp van een blikje!

In dat blikje is in het donker lichtgevoelig papier gedaan, wanneer je de tape van het gaatje haalt, zal het fotopapier belicht worden.

Terug in het museum ontwikkelen we de foto, zoals dat vroeger ook ging. Dus in de donkere kamer! Er mag geen licht bij komen, want dan is de foto mislukt…

pinhole camera

Pinhole Camera

pinhole camera resultaat

Resultaat (belichtingstijd 4 sec.

Aanvullende informatie

Voor wie ?Prijs
vanaf groep 7€ 125,-- (incl bezoek museum)
vanaf groep 7€ 150,-- (incl. rondleiding museum)

  • Groepen kinderen bestaan uit minimaal 15 en maximaal 30 leerlingen.
  • Begeleiding moet bestaan uit 3 tot 6 volwassenen (€ 4,- p.p.), afhankelijk van het aantal leerlingen (in overleg).